Главно мени
Дома Колумни Колумни - Хоризонт Невработеноста во Македонија!


Невработеноста во Македонија е пред се резултат од непознавањето на можностотите кои ги нудат техничките факултети кои на еден начин се и движечка сила за индустриската гранка. Долг временски период беа занемарени техничките факултети и предност се даваше на општествените факултети кои сепак не можат да допринесат за развој на економијата во една држава. Кога една фабрика на пример чија дејност би била за производство на некои прехранбени артикли, освен технолози, машински инженери и техничари би имала потреба и од вработување на правник, економист, преведувач. Според статистиките на агенцијата Хоризонт, на пазарот на трудот во Македонија во моментов има голем број на академски граѓани кои ги имаат одбрано општествените факултети за нивен избор.

 

 

 

Со оваа статистика може да се заклучи дека Македонија мора итно да направи подобра стратегија за техничките факултети, да и самата држава да би имала корист од академците од тие клупи, би вложила во нивен понатамошен развој и би им овозможила можност за докажување и усовршување.

 

Спасовска Донка

Директор/Менаџер на Човечки ресурси

 
Статистика
Гледања на содржината : 209532
Присутни гости
Има 7 гости присутни